Medietilsynet informerer

13.Desember 2017 slukker de riksdekkende radiokanalene i Troms og Finnmark sine sendinger på FM:

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Logo medietilsynet

Det digitale radioskiftet kommer til deg:

For deg som bor i Troms og Finnmark, slukker de riksdekkende radiokanalene sine sendinger på FM 13. desember. Med dette er radioskiftet i Norge gjennomført. Alle lokalradioene i disse fylkene kan fortsette på FM.

Når det digitale radioskiftet er ferdig, vil du kunne lytte til riksdekkende kanaler via DAB-nettet, nettradio, apper på mobil eller via tv. Med unntak av Radio Norge og P4, som sendes på DAB (uten pluss), sendes nå alle riksdekkende kanaler på DAB+.

NRK og de riksdekkende kommersielle kanalene sender i hvert sitt DAB-nett med ulik dekningsgrad. NRK har en større befolkningsdekning enn de kommersielle kanalene. Det innebærer at du enkelte steder kan få inn NRKs kanaler, men ikke de kommersielle. Der det ikke er DAB-dekning, kan internettradio eller radio via tv være alternative løsninger. Dersom en kommersiell kanal forsvinner mens du kjører bil, kan det være fordi denne kanalen ikke har dekning der du befinner deg. Du kan da se om det er mulig å få inn en NRK-kanal i stedet, siden disse har bedre dekningsgrad.

Praktiske råd

De fleste DAB+-radioer kan ta inn sendinger på DAB (uten pluss) og FM. Hvis du allerede har en DAB+-radio, anbefaler vi deg å oppdatere kanallisten med jevne mellomrom for å fange opp tekniske oppdateringer og nye kanaltilbud. Dette gjør du ved først å trekke ut antennen og gjennomføre kanalsøket «scan», «full scan», «rescan» eller liknende. Du bør også oppdatere kanallisten hvis du flytter radioen fra et geografisk sted til et annet. Dersom du ikke finner kanalsøkefunksjonen, råder vi deg til å lese bruksanvisningen og eventuelt kontakte forhandler.

 

Det er lurt å huske på at en god antenne og riktig montering av denne, kan være avgjørende for at du får en god lytteropplevelse. Det finnes mange ulike løsninger på markedet, så ta kontakt med forhandlere og monteringsverksteder når du skal velge. Dersom du lytter til NRK i bilen er det lurt at automatisk frekvensskifte er påslått, da NRK sender på ulike frekvenser.  

 

Husk at gamle radioer som du ikke ønsker å beholde, skal leveres til gjenvinning hos alle radio-forhandlere og på returstasjoner.

 

Trenger du for mer informasjon?

På nettsiden www.medietilsynet.no/digitalradio har vi mye informasjon om det digitale radioskiftet.

Du kan også sende spørsmål til digitalradio@medietilsynet.no


Publisert: 06.12.2017 12.02
Sist endret: 06.12.2017 12.12